ELISABETH BLOM BIJ HET BACHKOOR. "MET JONGE LEDEN CREËER JE EEN NIEUWE SOUND."

Nieuwe dirigente vast van plan om met zangers grenzen te verleggen

KELLY HEERINK

'Dan wil ik nu even een experimentje met jullie doen", zegt de 40-jarige Elisabeth Blom tijdens de open repetitieavond van het Achterhoeks Bachkoor in Groenlo. Voor de nieuwe dirigente staat een 35-koppig gemengd koor, onder wie enkele potentieel nieuwe leden. "We gaan een operazanger nadoen. Je mag flink door de bocht, voel je vrij." De 'oe's' en de 'a's' galmen binnen de hoge muren van de kapel.

Wekelijks komen ervaren zangers uit de wijde omtrek naar verpleeghuis de Molenberg om te repeteren. Het koor is gezegend met een gratis ruimte die gepaard gaat met een uitstekende akoestiek. De jassen van de leden hangen over de houten kerkbankjes.

"Bescheidenheid is verboden", doceert Blom verder, terwijl ze opkijkt vanachter de piano. "Stop dat karakter even in een laatje en laat jouw stem horen."

Out of your comfortzone treden, daar houdt Blom van. "Maar wel op een prettige, veilige manier", voegt ze eraan toe. "Mijn doel is om het koor mee op ontdekkingsreis te nemen, om zo muzikale grenzen te verleggen."

Blom heeft het dirigeerstokje overgenomen van Wolfgang Lange. Na het inzingen - een collectieve zangles - wordt het werk van Händel en Purcell gerepeteerd, die componeerden voor het Engelse koningshuis. "Dit repertoire zullen we opvoeren tijdens het eerstkomende concert. Het is Engelse barok met een vrolijke en optimiste sfeer, dat overeenkomt met de ideeën vanuit de muziekcommissie", verklaart Blom. Vijftien jaar geleden werd het talent gevraagd om te dirigeren bij het plaatselijk kinderkoor in Katwijk, waar zij destijds woonde. Dat was nieuw voor Blom, die fluit speelde en nog maar enkele zanglessen had genoten. Ze ging het avontuur aan en voelde: dit is het. "De muzikale groepsdynamiek sprak me erg aan."

Na verschillende studies aan het conservatorium en masterclasses behaalde ze de eerste prijs op het Nederlands Koorfestival met het jeugdkoor Ruach, nu bekend als The Leiden Choristers.

Blom combineert het dirigeren met een solocarrière als sopraan en als professioneel ensemblezangeres bij Cappella Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging. "Voor mij is dit de ideale match, het één versterkt het ander."

Koorvoorzitter Marianne Reinders is erg blij met de nieuwe dirigente. "Vanwege haar professionele zangcarrière ligt de focus echt op de zangstem." Blom: "Ik werk aan koorklank: intonatie, expressie, interpretatie en articulatie."

Voor de liefde verhuisde Blom een jaar geleden vanuit het westen naar een dorpje bij het Duitse Kleef. "Ik was op zoek naar werk in de omgeving en stuitte op de vacature van het Achterhoeks Bachkoor."

Ook nieuwe leden kunnen zich aansluiten. "Er is een tekort aan alten en tenoren, maar iedereen is welkom", stelt Blom. De leeftijd ligt tussen de 35 en 85 jaar. "Jonge leden hebben de hoogste prioriteit, daar creëer je weer een nieuwe sound mee. Dertien jaar lang werkte ik met het jeugdkoor Ruach èn acht jaar met studenten uit het Roosevelt College Choir in Middelburg; ik heb dus de nodige ervaring."

Het koor repeteert wekelijks van 20.00 tot 22.00 uur in de kapel van de Molenberg, Ziekenhuisstraat 14 te Groenlo.

We gaan een operazanger nadoen. Je mag flink door de bocht, voel je vrij

Elisabeth Blom

Bron: Dagblad de Gelderlander