Maurice Duruflé

‘Motetten en Requiem ‘

Op 30 oktober voerde het Achterhoeks Bachkoor een geslaagd concert uit in de Grote of Martinikerk te Doesburg.

Het was een bijzonder concert omdat we het Requiem van Maurice Duruflé ten gehore brachten. Deze dodenmis leek een gepaste keuze in de periode van het kerkelijk jaar. Tijdens Allerheiligen en Allerzielen, gedenken wij immers onze dierbare overledenen.

Het Requiem van Duruflé uit 1947 is een bewerking van een suite orgelstukken die de componist baseerde op gregoriaans gezang uit de dodenmis. Een begrijpelijke keuze, aangezien Maurice dagelijks gregoriaanse melodieën zong op een koorschool te Rouen. Door de verfijnde en welsprekende orkestratie heeft het Requiem echter ook een onmiskenbaar persoonlijk en modernistisch karakter en is dan ook een echt twintigste-eeuwse compositie. Met dit stuk wilde de componist de menselijke vrees voor de dood weergeven, gevolgd door de troostende vlucht van de ziel naar het hiernamaals: het hemels paradijs.

Om de orgelpartijen optimaal tot hun recht te laten komen, kozen we bewust voor een concert in de prachtige Martinikerk van Doesburg met het onlangs gerestaureerde Walckerorgel.

Wat dit concert ook bijzonder maakt, is dat er naast het Requiem nog een vijftal a capellawerken van Maurice Duruflé worden uitgevoerd. Daarnaast hoorde men composities van andere Franse componisten, gezongen door de solisten of vertolkt door de afzonderlijke musici.

Wolfgang Lange

Met dit concert namen we afscheid van onze dirigent, Wolfgang Lange, die het Achterhoeks Bachkoor in de afgelopen vier jaar met veel passie muzikaal naar een hoger niveau heeft gebracht. We zijn hem hiervoor als koor en bestuur zeer erkentelijk.

Kijk verder op de volgende blz. >>>

Foto: Marjanne Reinders