Sir Charles Hubert Parry, 1st Baronet

(27 februari 1848 – 7 oktober 1918)

was een Brits componist, leraar en muziekhistoricus.

Parry’s eerste grote werken verschenen in 1880. Als componist is hij het best bekend voor het koor lied "Jeruzalem", het volkslied van de kroning "I was glad", de koor en orkestrale ode “Blest pair of sirens, en de hymne "Repton", waarin de woorden "Dear Lord and Father of Mankind”. Zijn orkestrale werk omvat ook vijf symfonieën en enkele symfonische variaties.

Na de vroege poging om te gaan werken in verzekeringen, dit op aandringen van zijn vader, werd Parry aangenomen door George Grove, eerst voor een bijdrage aan de massale Dictionary of Music and Musicians in de jaren 1870 en jaren ' 80, en vervolgens in 1883 als docent compositie en muziekgeschiedenis bij de Royal College of Music, waarvan Grove het eerste hoofd was.

In 1895 volgde Parry Grove op als hoofd van het College, en op die post bleef hij voor de rest van zijn leven. Hij werd gelijktijdig Heather Professor van muziek op de Universiteit van Oxford van 1900 tot 1908. Hij schreef verschillende boeken over muziek en muziekgeschiedenis, het bekendste daarvan is waarschijnlijk zijn 1909 studie van Johann Sebastian Bach .

Zowel in zijn leven als daarna hebben Parry’s reputatie en kritiek op hem elkaar afgewisseld. Zijn academische werk was aanzienlijk en dat weerhield hem ervan al zijn energie aan het componeren te besteden, maar sommige tijdgenoten zoals Charles Villiers Stanford noemen hem als de beste Engelse componist sinds Henry Purcell, anderen, zoals Frederick Delius, echter niet.

Daarentegen wordt de invloed van Parry op latere componisten, algemeen erkend. Edward Elgar leerde veel van Parry door artikelen in de Grove Dictionary. Zij, die onder Parry aan het Royal College studeerden, waren o.a. Ralph Vaughan Williams, Gustav Holst, Frank Bridge en John Ireland .