Sir John Tavener

John Tavener is op Januari 28, 1944 in  de Londense  buitenwijk Wembley Park geboren.

Het was de première van The Whale in 1968 die Taverners reputatie vestigde. Het stuk, een cantate voor solisten, koor, tape werd enthousiast ontvangen, waarbij Taverner geprezen werd als de wonder jongen van de Britse muziek. Hij probeerde in die tijd grensverleggend te componeren, zijn grote held was toen Stravinski.

In 1968 vierde hij weer triomfen met 'In Alium', een gedicht van C Peguy op muziek gezet, en gecomponeerd voor de Proms, met de akoestiek van de Albert Hall in gedachte. De uitvoering werd door een criticus omschreven als: 'classical music's first love-in'.

Via zijn broer komt hij in contact met de Beatles. John Lennon zorgde er voor dat de muziek van Taverner op het beroemde Apple label uitgegeven werd op plaat. Alhoewel van huis uit Presbyretaan, ging zijn belangstelling meer uit naar het Katholieke geloof, en was de muziek die hij in die tijd componeerde een hang naar Roomse rituelen en spiritualiteit.

Langzaamaan vervreemdt hij echter ook van de katholieke kerk, waar hij meer en meer en hekel aan begint te krijgen. Hij komt in een spirituele crisis, die hij muzikaal vorm geeft in de opera Therese naar het leven van St. Therese van Lisieux (1873-1897).

Gedesillusioneerd door de westerse muziek en cultuur, die hij materialistisch en egocentrisch vond, kwam hij in de ban van het oosten. Uiteindelijk besluit hij zich te bekeren tot de Grieks-orthodoxe kerk. Bij het componeren van zijn muziek maakt hij vanaf dit moment tevens gebruik van het Byzantijnse toonsysteem.

In 1980 wordt hij op 36 jarige leeftijd getroffen door een herseninfarct, hetgeen het begin is van een lange medische lijdensweg.

In de 80er jaren componeert hij verschillende stukken voor koor. Hij keert zich echter steeds meer af van de westerse muziek, die naar zijn idee sinds de late middeleeuwen geen spiritualiteit meer kende.

Funeral Ikos is in 1981 geschreven. Sereniteit straalt af van de tekst, op een vervreemdende manier. De muziek toont de invloed van Stravinski die dezelfde stijl gebruikte voor enkele van zijn religieuze werken. Maar Tavener's muziek is veel simpeler wat harmonieën betreft, waardoor de tekst nog meer impact krijgt.

In 1991 trouwt hij en verhuist naar Griekenland, zijn tweede moederland. Meer en meer verwerkt hij oosterse invloeden zoals Sufi zang en Indiase raga's in zijn muziek. Tevens worden oosterse instrumenten gebruikt bij uitvoeringen. In de oosterse muziekstijlen herkende hij wat in het westen verloren is gegaan: spiritualiteit en de uitdrukking van het menselijke verlangen naar en de relatie met het goddelijke en de natuur. Niet een uitdrukking van het ego van de componist, of kunst om de kunst.

Tavener's motto was: 'art for God's sake'

In 1997 had hij een miljoenen publiek wereldwijd toen zijn 'Song for Athene' uitgevoerd werd tijdens de begrafenis van prinses Diana.

Geraadpleegde website: http://www.classical.net/music/comp.lst/acc/tavener.html