Het Achterhoeks Bachkoor & Orkest werd in 1985 onder de naam “Bachkoor Groenlo” opgericht door Benito Hulshof, indertijd leraar muziek aan de scholengemeenschap "het Marianum". Aanvankelijk bestond het koor voornamelijk uit leraren en leerlingen van deze school.

Na twee jaar, op de officiële oprichtingsdatum 3 december 1987, werd besloten de naam te wijzigen in "Achterhoeks Bachkoor", omdat de leden inmiddels uit allerlei plaatsen in de Achterhoek kwamen.

In 1996 kreeg het koor een eigen strijkorkest. Vanaf het eerste gezamenlijke optreden in februari 1997, bestaan de concerten uit werken voor afwisselend koor en orkest, koor a capella en strijkorkest. Jaarlijks worden er zo'n 2 concerten gegeven in de Achterhoek, Twente en Duitsland. Naast cantates en motetten van J.S. Bach hebben in de loop der jaren werken van vele bekende en onbekende componisten uit de tijd van de renaissance tot en met de twintigste eeuw op het programma gestaan.

Groenlo 26 november 2006 Messias van Händel

Winterswijk 23 maart 2013 Johannes Passion van Bach