Francis Poulenc

Geboren te Parijs (7 januari 1899). Overleden te Parijs.

Poulencs vader was directeur van de "Produits Chimiques Poulenc". Francis zelf werd in Parijs geboren. Hij volgde als vijftienjarige lievelingsleerling pianolessen bij Ricardo Viñes, en werd op zijn twintig, zij het tot zijn eigen verbazing, opgenomen in de "Groupe des Six". Hierin hadden zich componisten verzameld die geen muzikale eenheid zochten, maar elkaars werk stimuleerden en hielpen verspreiden.

De andere leden van de groep waren Durey, Auric, Honegger, Tailleferre en Milhaud. De enige vorm van componistenopleiding die hij ontving, bestond uit enkele waardevolle raadgevingen van Charles Koechlin. Verder kan men hem beschouwen als een volkomen autodidact.

Aanvankelijk ging Poulenc onbekommerd zijn eigen weg, en zweerde nooit bij slechts één stijl tegelijk. De nonchalante eenvoud en ongedwongenheid werd later in de rijpere composities in een klassicistisch keurslijf gedwongen, maar nooit ontbrak de humor in zijn werk. Verder was hij wel op de hoogte van wat zijn tijdgenoten produceerden, maar liet er zich nooit door beïnvloeden.

Van Poulenc zijn minder werken bekend dan bijvoorbeeld van Darius Milhaud, maar ze munten uit door een zeldzame verfijning. Vooral onder zijn jeugdwerken treffen we pareltjes aan. Ook als begeleider van Pierre Bernac oogstte hij heel wat succes. Poulenc overleed op 30 januari 1963 in zijn Parijse woning aan een hartverlamming.

De belangrijkste titels: "Trois mouvements perpétuels en Promenades" voor piano, het abstract ballet "Les Biches", het ballet "Les Animaux modèles" met dierenportretten naar de fabels van La Fontaine, een viool- en een cellosonate, een trio voor hobo, fagot en piano, "Aubade" voor orkest, het clavecimbelconcerto "Concert Champêtre", een orgelconcerto en een pianoconcerto, de surrealistische opéra comique "Les Mamelles de Tirésias" en de opera "Dialogues des Carmélites" naar Bernanos. Het lievelingsstuk van Horowitz is het jeugdwerk "Trois Pièces", met "Pastorale", "Hymne" en "Toccata".

Geen onbelangrijk deel van zijn oeuvre wordt ingenomen door de religieuze koormuziek: een a capella mis de "Litanies à la Vierge de Rocamadour", de cantate "Figure humaine" op tekst van Paul Eluard, een "Stabat Mater", een "Gloria", "Quatre motets pour un temps de pénitence", Quatre petites prières, Quatres motets pour le temps de Noël", enz.

Als enige melodicus van de "Groupe des Six" haalt Poulenc ongetwijfeld het hoogste niveau met zijn liederen. Sommigen noemen hem zelfs de Franse Schubert, en plaatsen "Tel jour, telle nuit" op tekst van Paul Eluard zonder aarzelen naast de "Winterreise" van Schubert en "Dichterliebe" van Schumann. Apollinaire was de uitverkoren tekstenleverancier van Poulenc.