F. Mendelssohn Bartholdy

BIOGRAFIE.

Mendelssohn is op 3 februari 1809 in Hamburg geboren als zoon van een gerenommeerd bankier aldaar. De naam Bartholdy heeft hij aan zijn oorspronkelijke joodse naam toegevoegd na zijn bekering tot het christendom.

Door de ruime financiële middelen was het mogelijk om voor de opvoeding van de jonge Felix verschillende eminente privé-docenten aan huis te laten komen. Niet alleen voor onderwijs in de wetenschappen maar ook voor piano en viool onderricht en schilderlessen..

Daarnaast had hij de beschikking over beroepsmusici om zijn prille composities mee door te nemen en te oefenen.

Hij is dirigent geweest aan het Gewandhaus Orkest in Leipzig, alwaar  hij ook een conservatorium opgericht heeft.


Los van de muzikale kwaliteiten waarover hij door aanleg en opvoeding beschikte stond hij ook bekend als een aimabel en integer persoon. Door zijn charme, stijl en eruditie was hij daarom een graag geziene gast in de hogere kringen op zijn Europese reizen.

Hij stierf op 4 november 1874 in Leipzig.

ZIJN MUZIEK


Verfijnde, rustgevende, beheerste, melodieuze, bijna onberispelijke muziek, zij het minder diep en geïnspireerd dan wat de onsterfelijken ons te bieden hebben: niet beladen met emoties, maar toch de vrucht van genialiteit( uit: "Klassieke muziek" van PG Goulding).


Zijn meest beroemde stuk "een midzomernachtdroom"bij het toneelstuk van Shakespeare, componeerde hij reeds op 17 jarige leeftijd. De bruidsmars hieruit is voor eenieder een bekende melodie zonder dat de meesten weten van wie de muziek afkomstig is. Tussen de grootheden uit zijn periode wordt hem te weinig muzikale diepgang toegedicht.

Er zijn mensen die beweren dat hij een tweede Mozart of Beethoven geweest had kunnen zijn, als hij voldoende ellende in zijn leven meegemaakt zou hebben om zijn genie te prikkelen. De theorie dus dat genialiteit uit leed geboren wordt. Doordat zijn muziek makkelijk toegankelijk is wordt hij, los van de muziekcritici, door een breed publiek gewaardeerd.


De stijl waarin hij componeerde was een overgang van het classicisme naar vroeg-romantiek, men noemde hem daarom ook wel een classicistische romanticus..

Hij is de persoon geweest die Bach min of meer herontdekt heeft en voor het eerst in 100 jaar diens Matheus passion opvoerde. Daarnaast heeft hij ook veel geleerd van Bach's gebruik van het contrapunt.


MEER INFORMATIE:


De meeste informatie die ik gebruikt heb voor bovenstaand stuk heb ik van het web gehaald.

Hierbij enkele geraadpleegde sites. :The classical musicpages http://w3.rz-berlin.mpg.de/cmp/classmus.html en http://www.web-helper.net/pdmusic/biographies/

degenen die vinden dat Mendelsohn ondergewaardeerd wordt kunnen op de website van Online Musik Magazin een geestverwant vinden in Silke Gömann: http://www.omm.de/