Francesco Durante (1684-1755)

Francesco Durante was de zevende van elf kinderen, en kreeg zijn eerste lessen van zijn oom die conservatoriumdocent was.

Hij was een zeer gewaardeerde componist gedurende de eerste helft van de 18e eeuw.

Hoewel hij in een opera stad bij uitstek leefde (Napels), en hoewel hij de stijl van de operacomponisten uit zijn stad voortreffelijk bleek te beheersen, schreef hij geen theaterwerken, maar vrijwel uitsluitend werken voor de kerk in overwegend rijk-polyfone oude stijl.

Hij gaf duidelijk de voorkeur aan geestelijke muziek (missen, magnificats, requiems, enz) boven de opera die op dat moment populair was in Napels.

Hij was Primo maestro aan verschillende conservatoria van Napels, en had enkele naderhand beroemd geworden studenten zoals b.v. Pergolesi.

In de tijd dat hij muziekonderricht gaf in Napels, stond deze stad in het middelpunt van de Italiaanse muziek.

Voor meer informatie zie: http://www.duranteproject.com