Home Concertagenda Dirigent Koorleden Bestuur Geschiedenis Concertfoto's Componisten Overige zaken

Elisabeth Blom, onze dirigente vanaf 1 november 2016

Foto: Sjaak Verboom

Elisabeth Blom studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Wiecher Mandemaker en behaalde haar diploma in 2009. Zij vervolgde haar studie bij Rob Vermeulen aan het Utrechts Conservatorium en bij Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Conservatorium te den Haag. Zij volgde vele masterclasses voor dirigenten, waaronder 4 maal de Kurt Thomas Cursus, waar ze voornamelijk met een professioneel kamerkoor werkte en gecoacht werd door dirigenten als Hans Leenders, Daniel Reuss, Martin Wright, Georg Grün en Stephan Schreyer.

 

Ze is oprichter en artistiek leider van The Zed Chamber Choir en The Zed Consort, beide professionele ensembles, gevestigd in Zeeland. Deze ensembles leggen zich toe op het uitvoeren van muziek afkomstig uit de provincies Zeeland, Brabant en Vlaanderen (waaronder ook werken van vergeten componisten uit het verleden) en voeren tevens klassieke muziek uit van componisten uit de gehele westerse wereld.

The Zed Consort is gespecialiseerd in het uitvoeren van muziek uit de Renaissance-periode.

 

Elisabeth Blom was dirigent van het Roosevelt College Choir in Middelburg (2009-2016), The Leiden Choristers, voorheen: Ruach (2003-2015), het Zeeuws Vocaal Ensemble en het Delfts kamerkoor Ars Vocalis.

Intussen zingt zij als sopraan bij de volgende professionele koren:

- Cappella Amsterdam

- Amsterdam Baroque Orchestra & Choir (o.l.v. Ton Koopman)

- Laurens Collegium Rotterdam

- Studium Chorale Maastricht

- Bachkoor Holland

- De Nederlandse Bachvereniging

- Nederlands Kamerkoor (zij heeft hiervoor auditie gedaan en is aangenomen)Verder is ze elke dinsdagavond de zangpedagoog bij de Zangers van Sint Frans in Venray.


Vanaf het prilste begin van haar dirigentencarrière is Elisabeth Blom erop gericht geweest om een optimale verbetering van de koorklank te realiseren en hierbij de vocale training volop in te zetten, gebruik makend van haar vaardigheden en ervaring als (ensemble)zangeres.

Op deze manier heeft ze ondermeer de jonge zangers van The Leiden Choristers (voorheen: Ruach) getraind, hetgeen geresulteerd heeft in het behalen van de eerste prijs en de publieksprijs op het Nederlands Koorfestival in 2012.

Met hetzelfde koor nam ze in 2013 de cd ‘The Christ child’ op en in 2014 ‘Kleine Archipel’ van Daan Manneke, als onderdeel van de jubileum-cd ter gelegenheid van diens 75ste verjaardag. 

Haar vocale opleiding volgde Elisabeth Blom bij Margaret Roest, Esther Putter, Connie de Jongh, Harjo Pasveer en Rita Dams. Momenteel wordt ze gecoacht door Hanneke de Wit. Naast het werk als sopraan in ensembles is ze ook werkzaam als sopraansoliste.